Склад: корневище гірчаку зміїного 50 г
Використовують як
-сильний в’яжучий,
-заспокійливий,
-кровоспинний
-та сечогінний засіб;
-має протизапальну дію.
Гірчак зміїний застосовують як в’яжучий засіб при
-кишково-шлункових розладах (пронос, діарея), дизентерії,
-виразковій хворобі шлунку та дванадцятипалої кишки,
-при маткових кровотечах, сильних менструаціях,
-як протизапальне, при болі, опіках, стоматиті, гінгівіті.
В народній медицині корінь гірчака вживали при
-виразках шлунку та 12-ти палої кишки,
-діареї, дизентерії, сальмонельозі,
-жовчокам`яній та ниркокам`яній хворобі,
-епілепсії,
-кольпіті,
-вагініті,
-тахікардії,
-як ранозагоююче,
-від укусів ядовитих змій,
-при ларингіті, фарингіті.
Відвар з кореневищ використовують для полоскань
-при запальних процесах у ротовій порожнині.
При гострих і хронічних проносах недизентерійного походження відвар кореневищ використовують внутрішньо як в’яжучий засіб.
Тривале використання препаратів гірчака можуть спричинити запори.
Способи приготування:
Відвар кореневищ:
1 ст. ложку подрібненого кореневища залити склянкою води, кип’ятити 30 хвилин, процідити. Пити по 1/3 склянки тричі на день за 20 хвилин до їжі при колітах.
Відвар (для зовнішнього застосування):
1 ст. ложку подрібненого кореневища залити склянкою води, кип’ятити 30 хвилин, процідити, розвести в пропорції 1:3 або 1:4 кип’яченою водою (для полоскань при стоматитах, гінгівітах; можна також використовувати у вигляді примочок для загоєння ран, опіків, при фурункулах).
Відвар (для спринцювань):
20 г подрібненого кореневища залити 1 л кип’ятку, кип’ятити 20 хвилин, охолодити, процідити (при кольпіті, вагініті).
Вага: 50 г